Çocuk

Okul Reddini Anlamak

Çocuklar için ev ortamından çıkarak yeni bir ortama girmek, ilişkiler kurmak ve yaz sonrası ders sorumluluğunu almak konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Yeni başlayanlar için en büyük sorun anne babalarıyla olan ilişkilerine bağlı olarak ortaya çıkabilecek ayrılma kaygısından kaynaklanır. Hatta ebeveynler için bile yazın özgürlüğünden sonra sabah erken kalkmak ve bitmek bilmeyen rutinler zorlayıcı olur.
Fakat problemin derinliği çocuktan çocuğa değişkenlik gösterir. Bazı çocuklar okula gitmeyi kesinlikle reddeder ve her sabah bir savaşa dönüşür. Okul reddi bir davranış problemi değildir ve bunun için çocuk cezalandırılmamalıdır. Okul reddi ciddi bir kaygı durumudur.
Okul reddi tam olarak nedir? Ortak belirtileri nelerdir?
  • Okuldan ayrılmak için karın ağrısı gibi fiziksel yakınmalar
  • Ayrılık kaygısı: Okul reddi yaşayan çocukların geçmişte ayrılık deneyimleri olabilir ya da aniden bağlı olduğu kişiden ayrılmak çocuğu korkutabilir.
  • Davranış ya da duygu durum değişiklikleri: Okula gitmeyi reddeden çocuk aşırı kaygılı, öfkeli olabilir ya da daha önce göstermediği davranışlar göstermeye başlayabilir.
  • Okulda yaşanan olumsuz tecrübeler: akran zorbalığı, travmatik olaylar, öğretmen ile uyumsuzluk gibi tecrübeler zincirleme olarak okul reddini etkiler. Bu yüzden okulda ne olduğunu anlamak önemlidir.
Okul kaygısı ve reddi çocukların yaklaşık yüzde 25’ini etkiler ve genellikle 5-6 yaş döneminde ya da 10-11 yaşlarında ortaya çıkabilir.
Ebeveynler yardım etmek için ne yapabilir?
Okula gitmemesi bu süreçte bir seçenek olmamalıdır. Fakat okula gitmekten korkan çocuğunuzu zorlamak da sorunu çözmez. Okul ve ev arasında çocuğunuzu rahatlatacak dengeyi işbirliği içerisinde kurmak gerekir. Bu dönemde okulun danışmanlık birimiyle temasta olmak önemlidir.
Pratik öneriler:
  • Çocuğunuz okula gitmek istemediğinde onu utandırmayın. Onu dinleyin ve anlamaya çalışın.
  • Çocuğunuzla okula gitmek istememesinin nedenleri hakkında konuşun ve bununla ilgili beyin fırtınası yapın. Karşılaşmaktan korktuğu potansiyel zorluklarla ilgili örnek çözümler üretin.
  • Çocuğun negatif duygularını göz ardı etmeden okulun pozitif yönleri hakkında konuşun. Örneğin sevdiği arkadaşları, en sevdiği etkinlik vb.
  • Eğer çocuğunuz arkadaş edinme ile ilgili sorun yaşıyorsa, benzer özelliklere sahip çocuklar ile bir araya gelebileceği ortamlar oluşturun.
  • Çocuğunuz okula gitmek istemediği için onu cezalandırmayın ya da tehdit etmeyin.
Mutlu ve başarılı bir eğitim-öğretim yılı dileriz.